terrovin

Terrovin by Wouter De Bakker

Olmo Peeters - TERROVIN - HR 41.jpg

ALEXANDRE JOUVEAUX & MARYSE CHATELIN

Het begon allemaal door een allergie voor sulfiet dat Alexandre Jouveaux enkele kleine percelen kocht en zijn eigen wijn maakte in zijn garage.  Nu worden de wijnen van Alexandre verdeeld met mondjesmaat bij de meest maniakale wijnimporteurs over de hele wereld.  4 percelen van amper 0,2 ha brengen drie unieke wijnen op de markt: Combarnier, Le Mont, Prety en O.  Le Mont is een glooiend perceel aangeplant in 1954 op argilo- calcaire ondergrond op 230 meter hoogte.  De wijngaard Prety is ooit aangeplant geweest in 1945 met meer zand in de bovenlaag op 100 meter hoogte en maximale zonexpositie.  De wijnen voor O zijn afkomstig van de oudste wijngaard waar de eerste stokken werden aangeplant in 1910.  Later zijn er nog cuvées bijgekomen: Combarnier, Montbarnier (een mengeling van Combarnier en Le Mont), En l’Orme en Rosé, deze laatste twee worden niet ieder jaar gemaakt, als de druiven zeer rijp zijn, dienen ze voor de rode wijn, indien niet wordt er Rosé van gemaakt.  Combarnier is afkomstig van een voor Alexandre jong perceel, aangeplant in 1989 met Chardonnay.  De Rosé en de En l’Orme bestaan uit Pinot noir en Gamay.  Er wordt quasi druif per druif geplukt, direct geperst en gegist op zeer oude foeders gedurende 12 maand.  De botteling gebeurt manueel direct van het vat in de fles, zonder filtering en sulfitage.  Het resultaat zijn pure meesterwerken! 

Maryse Chatelin, de vrouw van Alexandre, plantte enkele jaren terug een uniek perceel met rooskleurige kalk aan met pinot noir stokken. In 2015 werden de eerste druiven geplukt en met succes.  De wijnen zijn sindsdien verrukkelijk: sappig, geconcentreerd, complex en verfijnd.


Alexandre Jouveaux



Maryse Chatelin